Vandaag op SJT

Voetbal en netbal tussen afdeling 1 en 2

De verschillende regenvlagen konden de internen van het eerste en tweede jaar niet weerhouden om een partij voetbal tegen elkaar te spelen. Intussen bekampten de meisjes elkaar tijdens een spelletje netbal. Het werden intense en spannende wedstrijden! Benieuwd wie binnenkort de gourmet kan verdienen...

Israel en Palestina in een notendop

Op dinsdag 30 januari sprak Brigitte Herremans voor onze leerlingen uit de derde graad over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Onze spreker, verbonden aan Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, publiceerde in 2016 samen met Ludo Abicht 'Israël en Palestina. De kaarten op tafel'. We kregen een uiteenzetting met aandacht voor de posities van beide partijen, waarin tegelijk onrecht werd benoemd. De theoretische uitleg werd aangevuld met een getuigenis van Krie Van Sweevelt, die als vrijwiller een inleefreis maakte. Beide sprekers haalden vele voorbeelden aan van kritisch en geweldloos engagement (Youth against Settlements, Palestijnse Circusschool, Tent of Nations, Breaking the Silen

Gedichtenweek

Op donderdag 25 januari begon de poëzieweek met gedichtendag. Onze eerstejaars gingen de uitdaging aan en kropen in de pen. We laten u mee genieten van hun taalvondsten.

Het schoolbal komt er aan…

Op een echt bal wordt er ook gestijldanst. Daarom zijn de danslessen weer van start gegaan onder leiding van een gedreven dansleraar. Bijna alle vijfdejaars schreven zich in voor een lessenreeks van 6 danslessen, zelfs de Salsa zou dit jaar op het programma staan…

SteM-initiatief in het 3de Jaar

De leerlingen met 5 uur wiskunde en 2 uur fysica van het derde jaar werkten vandaag aan een STEM-project: "Van Pepper's Ghost tot een hologram-illusie". Hoe kunnen we objecten zien die er eigenlijk niet zijn? De leerlingen ontdekten de techniek om de illusie van een hologram te creëren. Door gebruik te maken van een aantal wetten uit de fysica en enkele wiskundige berekeningen konden ze zelf een Pepper's Ghost-piramide bouwen. Geplaatst op een zelf ontwikkeld filmpje dat werd afgespeeld via hun smartphone gaf dit een indrukwekkend resultaat: een hologram-illusie!

Internen van 1 spelen in de modder

De internen van het eerste jaar speelden deze namiddag modderspelen. Als echte paracommando's slopen ze door de modder, waarna ze in de modder in duel gingen. Een grondige spoelbeurt achteraf was nodig.

Bezoek lagere scholen

Vandaag bezochten 29 leerlingen uit het zesde studiejaar van omliggende scholen het SJT tijdens hun pedagogische studiedag. Ze kwamen alvast de sfeer eens opsnuiven tijdens een lesdag. Ze kregen een korte rondleiding, volgden een les Latijn en een les STEM, deden een oriëntatieloop door de tuin samen met enkele van onze leerlingen en tot slot kregen ze een smakelijk frietje.

Ted-talk Filip Peeters

Gisterenmiddag werd de eerste TED-talk van dit schooljaar gehouden. Filip Peeters beet de spits af. Hij kwam vertellen over zijn carrière van student Latijn-wiskunde over kok tot gerenommeerd acteur. Het werd een mooi, open en soms grappig verhaal. We kijken al uit naar de volgende editie.

SJT haalt 10.171 euro op voor Rikolto (Vredeseilanden)

Vrijdag 12 en zaterdag 13 januari verkochten onze derde- en vierdejaars de bekende gadgets aan negen grootwarenhuizen. Vandaag werden de leerlingen bedankt voor hun engagement en werd het eindresultaat bekend gemaakt. We konden Filip Cuypers van Rikolto een cheque van 10.171 euro overhandigen. De leerlingen kregen na afloop nog een heerlijk stukje cake.

Projectdag verslaving

Op vrijdag 19 januari was er voor de leerlingen van het derde jaar een projectdag rond verslaving. Het initiatief is een samenwerking met het centrum voor drughulpverlening en -preventie De Sleutel uit Gent. Het thema werd ingeleid met de voorstelling “Join(t) us” van toneelgezelschap Uitgezonderd. Nadien maakten de leerlingen via verschillende werkvormen kennis met de problematiek van druggebruik en verslaving. De input en de informatie zetten de leerlingen aan het denken.

Wintermarkt van Merlijn

Op vrijdag 12 januari organiseerde Merlijn een gezellige wintermarkt. Ze verkochten zelfgemaakte koekjes, dessertjes en marshmallows ten voordele van het educatief pad dat Merlijn wil aanleggen in de tuin. De leerlingen kwamen massaal de sfeer opsnuiven en zich warmen aan de vuurmanden.

3e en 4e jaars verkopen voor Rikolto (Vredeseilanden)

De leerlingen van het derde en vierde middelbaar trekken dit weekend naar 9 supermarkten in de omgeving van Turnhout. Ze zullen er de bekende mannetjessleutelhangers en balpennen verkopen ten voordele van de boeren in het zuiden. Een dikke proficiat voor hun engagement! Zullen ze dit jaar opnieuw meer dan 10.000 euro kunnen schenken aan Vredeseilanden?

Heropening Toneelzolder

Na een grote opkuisbeurt net voor de Kerstvakantie, kan de toneelzolder opnieuw open. Een groepje enthousiaste leerlingen onder de leiding van mevr. De Ryck zullen op regelmatige tijdstippen de toneelzolder openhouden zodat leerlingen verkleedkledij en attributen kunnen ontlenen om toneeltjes en dergelijke nog wat attractiever te maken...

Bezoek van het Vriendenhuis

Op woensdag 10 januari bezochten enkele personen van het Vriendenhuis in teken van het sociaal project in het derde jaar de school. Roald en Elisabeth gaven hen samen met dhr. Meurisse een rondleiding op de school.

Recente berichten
Zoeken op jaar
Zoeken op tags
Archief