top of page

Een jezuïeteninternaat, jazeker.

Tegenwoordig kiezen ouders én tieners heel bewust voor een internaat.  Waarom?  Omdat een degelijk internaat het verschil kan maken. 

 

Natuurlijk is niets zo ondersteunend als een warme thuis. 

Een internaat kan hierop echter een aanvulling zijn.

Zoek je een nieuwe uitdaging?

Zoek je een hechte vriendengroep?

Wil je meerdere avonden kunnen sporten? 

Zoek je minder afleiding? 

 

Dan kunnen de 4 avonden op internaat misschien het verschil maken.  Een avontuurlijk internaat en een warme thuis vullen elkaar perfect aan.

Internaat voor het leven

Op internaat leer je het evenwicht vinden tussen opgaan in de groep en persoonlijk schitteren.  Soms komen de belangen van de gemeenschap op de eerste plaats, maar soms moet je ook leren om voor jezelf op te komen en niet slaafs de groep te volgen.  Met vallen en opstaan leer je als intern in dit spaningsveld te staan.  Je vindt dit evenwicht als je jezelf wordt in dienst van anderen, zoals een puzzelstukje betekenis krijgt als het op de juiste plaats in het groter geheel gelegd wordt.   

Een duidelijk studieklimaat

 

Studeren is voor sommige jongeren niet vanzelfsprekend.  Enkelen hebben een duwtje in de rug of een paar vriendelijke, maar dwingende ogen nodig.  Anderen zoeken dan weer de rust en de zekerheid van vaste studietijden.  Samen studeren motiveert.  De studieperiodes zijn onderverdeeld in haalbare delen.   

Ondersteuning studeren
Aanmoediging werkt

Op het internaat heerst een heus beloningsklimaat.  Wie geconcentreerd werkt in de studie, en schriftelijk studeert, krijgt een beloningsbonnetje.  Ze geven recht op een extra film (voor de ouderen zelfs in de stad), een voetbalwedstrijd, een barmoment tot zelfs een uitstapje naar de Efteling.

Maar ook voor de saaie, dagdagelijkse klusjes worden beloningsbonnetjes gegeven.  Een propere kamer, het op tijd afgeven van strookjes… Zelfs deelnemen aan het ochtendjoggen om 7 uur wordt beloond.

Internaatsbegeleiders zijn geen privéleraars, maar er is de mogelijkheid om extra studiebegeleiding te krijgen.  In kleine groepjes leer je dan studeren.  Deze technieken zijn bijzonder belangrijk om kennis om te zetten in inzicht, maar de belangrijkste factor tot succes is de persoonlijke motivatie.

Uitgelezen sportaanbod

Wie voor een internaat kiest, kan misschien niet meer driemaal per week trainen bij zijn favoriete sportclub, maar je krijgt veel in de plaats.  De vele sportterreinen binnen en buiten, de fitnessruimte, de pingpongzaal, de looppiste en het tennisveld staan garant voor veel sportplezier.  Er zijn trainingen op internaat voor voetbal, hockey en rugby.  Ook meisjes laten zich niet onbetuigd. 

Woensdagnamiddagen

Om de studieweek te doorbreken, wordt de studieplicht op woensdagmiddag even opzij geschoven.  Na de traditionele frietjesmaaltijd gonst het van de activiteiten: vaak wordt er op één van de sportterreinen gesport, soms ook outdoor.  Er is ook gelegenheid tot bezoek aan musea, een stadsspel…

Grote internaatsactiviteiten

Tijdens het internaatsjaar zijn er heel wat grote internaatsactiviteiten.  Ze zijn dat tikkeltje meer in de dagelijkse werking.  Er is een creatief sinterklaasfeest, een spannende internaatsavond waarop internen hun ouders in verschillende sportwedstrijden uitdagen, een gourmetavond, een bosspel,  een avontuurlijke trek-erop-uit-dag waar net die activiteiten gekozen worden die je anders niet doet en het gezellige bezoekje aan de Efteling.  

Vrienden voor het leven

Misschien is de kameraadschap nog het mooiste geschenk dat je op het internaat kan geven en ontvangen. Het internaatsleven kan een avontuur zijn dat je samen met je vrienden beleven mag. De vele stoere en vaak opgesmukte (geromantiseerde) internaatsverhalen van oud-leerlingen zijn hiervan een illustratie. We hechten ook veel belang aan de vriendelijke, attente omgangsvorm op internaat.  Wie in groep leeft,  wordt sociaal vaardiger en leert zichzelf beter kennen.   Op die manier is een internaat ook een leerschool voor het leven. 

20220126 Spel afdeling 1 (10).JPG
bottom of page