top of page
september

31 augustus

Internaat

Ontvangst internen

Voor de internen start het schooljaar steeds de avond vóór 1 september: kamer inrichten, studiebank in orde brengen,...

1 september

1-2-3-4-5-6

Eerste schooldag

Start van een nieuw schooljaar. 

Internaat

1ste woensdag september

Zilvermeer

De eerste woensdag van het internaatsjaar trekken tweehonderd internen naar het provinciaal domein het Zilvermeer.  Samen sporten op het strand, zwemmen, roeien, go-car rijden en voor de jongsten stoeien in de speeltuin.. De toon is gezet: het groepsgevoel kan nu alleen maar sterker worden.

september

6

Excursie Aardrijkskunde

Op geologisch onderzoek in het massief van de Ardennen en de Condroz. Stapschoenen verplicht.

september

1

Excursie Aardrijkskunde

De eerstejaars verkennen fietsend het landschap in de onmiddellijke omgeving van de school.

september

5

Excursie Geschiedenis Ieper

Op zoek naar sporen van de Groote Oorlog.

Op Tyne Cot Cemetery kan je niet anders dan stil worden.

september

4

Excursie Biologie De Vroente

Op onderzoek in een unieke biotoop : wat groeit en bloeit en kruipt er zoal op de purperen hei?

september

1

Spel RVV

De peter/meters van de derde graad organiseren een spel voor hun klas van het eerste jaar.  Op die manier groeit de verbondenheid.

oktober

Een speelse manier om kennis te maken met de leden en de werking van de milieuraad. En leren sorteren natuurlijk!

september

1

Spel Merlijn

oktober

1

Projectdag

De dag van de 3 V’s: vriendschap, verantwoordelijk , verkeer. Rond deze thema’s gaan de eerstejaars aan de slag.

oktober

2

Tweedaagse

Twee dagen en één avond samen doorbrengen met je klasgenoten en je leerkrachten.  Het is niet alleen groepsvormend maar ook persoonlijk verrijkend om te leren iemand voor anderen te zijn.

oktober

1-2-3-4-5-6

Sportdag

Begin oktober is het verzamelen geblazen voor een sportieve ontmoeting in en buiten het college.  Alle leerlingen en leerkrachten vinden elkaar in verschillende sportdisciplines waarbij recreatie, gezond bewegen en competitie elkaar afwisselen.

oktober

Oud-leerlingen

Oudleerlingendag

Terugblikken op die” “goede oude tijd”?  Dat kan tijdens de jaarlijkse oudleerlingendag waar stoere verhalen uitgewisseld worden en weer wordt vastgesteld  hoe snel de tijd gaat…

oktober

1

Excursie NW

De eerstejaars trekken met het passende materiaal de tuin in voor hun eerste echte biotoopstudie.

1-2-3-4-5-6

oktober

Eenmaal per jaar is er een schrijfactie voor Amnesty International.  Leerlingen schrijven brieven om gevangenen die onrechtvaardig vast zitten vrij te krijgen.

Schrijf- ze- vrij

oktober

3

Excursie Antwerpen Technopolis

Een boeiende dag voor derdejaars: op bezoek in een moskee, proeven van historisch Antwerpen en dan weer de 21e eeuw induiken in Technopolis

oktober

1-2-3-4-5-6

Cross

Onder het motto “Deelnemen is belangrijker dan winnen” nemen alle leerlingen en heel wat leerkrachten deel aan de jaarlijks cross in de grote collegetuin.   De aanmoediging van de supporters is hartverwarmend.

oktober

1-2-3-4-5-6

Dag en nacht van den jeugdbeweging

Alle leerlingen aangesloten bij een jeugdbeweging komen in uniform naar school.  Ook leerkrachten met een jeugdbewegingsverleden halen voor die gelegenheid hun oude plunje weer boven.  De leerlingen van de derde graad hebben er dan al een bijzondere ervaring opzitten:  een overnachting in de tent. 

lln - ouders - oud-lln

oktober

Sportraadquiz

Het lijkt een contradictie, maar de sportraad bestaande uit sportieve leerlingen en leerkrachten organiseert een quiz met veel meer dan enkel  sportvragen.  Een bolleboos moet je niet zijn, maar een beetje algemene kennis helpt.

oktober

Internen

Internaatsavond

Op een woensdagavond in oktober nodigen de internen hun ouders uit op het internaat.  Een feestelijke ontvangst, een lekkere broodjesmaaltijd, een muzikaal optreden en een sportieve ontmoeting tussen ouders en internen maken deze avond tot een bijzondere gebeurtenis.

oktober

1-2-3-4-5-6

Wereldwijde betrokkenheid

De wereld is veel groter dan ons dorp, onze betrokkenheid reikt verder dan onze vriendenkring. Enkele sprekers verruimen onze blik.

oktober

4

Speeddate vredeseilanden

Hoe geef je op een duurzame manier 9 miljard mensen te eten?  Heeft wat ik eet en waar ik koop ook invloed? De vierdejaars gaan er over in gesprek met lokale voedselambassadeurs.

november

De leerlingen van de derde graad gaan een hele dag voluit voor hun passie: werken aan een ooggestuurde interface ( WET) , op zoek naar Utopia (KT), op bezoek in het Europese parlement (HW-EC), een dagje Luik (MT), of wat dacht je van de rij van Fibonacci (WI)?

november

5-6

Pooldag

november

1-2-3-4-5-6

Zwitserlandavond

Deze avond is de gelegenheid om met vrienden en kapleiding even terug te blikken op het voorbije kamp. In de sporthal tonen we op drie schermen de leukste foto's. Je kan een hapje eten en je ook inschrijven voor het volgende collegekamp.

november

Internen

Sinterklaas op internaat

Natuurlijk komt de sint op internaat langs.  Een ochtendgymnastiek o.l.v. de pieten en een

avondvullende show waar brave en minder brave internen bij de sint moeten komen, zijn maar enkele ingrediënten van dit bijzonder evenement. De regie is  in handen van de internen van het 6de jaar.

januari

januari

5-6

Verkoopweekend Vredeseilanden

Alle leerlingen van de tweede graad spreken hun verkooptalent aan  tijdens dit actieweekend .  Je vindt hen in enkele lokale winkels en supermarkten.  Naast het verkoopcijfer is vooral het bewustwordingsproces belangrijk.

januari

3

Projectdag: verslaving

Na  een theatervoorstelling  werken de derdejaars een hele dag rond verslaving, weerbaarheid en veerkracht. Ze worden begeleid door hun titularissen en een deskundige van de Sleutel.

januari

6

Bezinning

Hoe zie ik mijn toekomst? Wat vind ik echt zinvol? Hoe hoop ik mijn leven betekenis te kunnen geven? Is er in die zoektocht ook ruimte voor de a(A)nder?

Het zijn maar enkele vragen waarmee de zesdejaars aan de slag gaan. Ze trekken drie dagen weg uit de schooldrukte en maken tijd voor persoonlijke reflectie en uitwisseling.

4

februari

Samen met de klastitularis trekken de vierdejaars 2 en een halve dag de natuur of de stilte in.  Zichzelf op het spoor komen in relatie tot anderen, is deugddoend en soms ook confronterend.

Bezinning

februari

februari

2

Excursie Aardrijkskunde

In de Rotterdamse haven wordt de leerstof

een stuk concreter. Indrukwekkend , die reuzecontainerschepen.

februari

4-5-6

Werkdag Merlijn

Natuur en ecologie.  De leerlingen van de milieuraad zetten er zich dagdagelijks voor in met concrete acties.  Ze gaan aan de slag in de moestuin en de bospercelen op het collegedomein.

februari

5

Projectdag

De vijfdejaars verkennen de rijke wereld van film-en beeldtaal. Films in Utopolis en het Antwerpse filmmuseum, voordrachten, workshops… Na deze ervaringen ga je voor altijd ‘anders’ kijken.

maart

1-2-3-4-5-6

maart

Een nieuwe school kiezen doe je niet zomaar.  Tijdens de infodagen krijgen de geïnteresseerden een gepersonaliseerde rondleiding van leerlingen en internen.  Zij kennen de geheimen van het collegeleven

en vertellen er graag over.

Inschrijfdagen

maart

1-2-3-4-5-6

Sint-Jozefsfeest

Het vieren van het naamfeest van Sint-Jozef is een kans om op een andere manier samen te zijn: een eigentijdse viering, een vakoverschrijdende activiteit, samen sober tafelen en een run voor een goed doel zijn de vaste ingrediënten.

maart

5

Excursie Londen

Op verkenning in een wereldstad: leerlingen verzorgen zelf gidsenbeurten , gaan in gesprek met de ‘locals’ ,  duiken onder in de rijke musea en pikken ook een theatervoorstelling mee.

maart

1

Zwemmen

Twee vliegen in één klap: de eindtermen ‘zwemmen’ halen en een dosis waterpret beleven na inspannende examendagen.

maart

2-3-4

Projectdagen

Bijna vakantie, maar eerst nog een gevarieerde dag: gezond ontbijten , excursies voorbereiden, relationele en seksuele vorming, workshops rond studiekeuze en… rapport natuurlijk.

maart-april

6

Italiëreis

Voor onze retorcialeerlingen  is de de kers op de taart  de 10-daagse reis naar Italië.  Onvergetelijk.

april

april

5-6

Schoolbal

Niet zomaar een schoolbal.  In stijlvolle outfit ook stijlvol de vloer op.  Je toegangsticket? Samen dansles volgen natuurlijk.

april

1-2-3-4-5-6

atletiekmiddagen

Ieder jaar opnieuw proberen leerlingen de gevestigde collegerecords te verpulveren.  Wie hierin slaagt, krijgt een plaatsje in de collegeanalen.

mei

mei

4

Excursie Amsterdam

Het Van Goghmuseum, het Rijksmuseum, het huis van Anne Frank, de Joodse synagoge… het zijn maar enkele hoogtepunten van een dagje Amsterdam.

mei

2

Excursie Xanten

In het cultuurhistorische omgeving in Xanten krijgen leerlingen inzicht in het leven van onze voorouders, van de prehistorie tot de middeleeuwen.

mei

1-2-3-4-5-6

Open dag

Begin mei zet de school haar deuren open voor leerlingen, ouders, oud-leerlingen en voor kandidaat-leerlingen.  In een ongedwongen sfeer de collegegeest opsnuiven, daar kom je toch graag voor langs?

mei

3

Excursie Brussel

Onderduiken in onze hoofdstad.   De leerlingen bereiden zelf een gidsenbeurt voor en slaan zo twee vliegen in een klap: praten voor een groep en inzicht krijgen in het Brusselse stadsleven.

mei

Internaat

Trek eropuit

Tijdens deze speciale woensdagmiddag worden activiteiten aangeboden die een tikkeltje anders en iets meer avontuurlijk zijn.  Soms mag het echt iets meer zijn, toch? 

mei

5

Isotopolis

De vijfdejaars maken op een interactieve manier kennis met radioactiviteit en ontdekken hoe in ons land met radioactieve afvalstoffen wordt omgegaan. Een expert gidst hen door enkele experimenten.

mei

1

Griekenlanddag

De eerstejaars maken in workshops spelenderwijs kennis met de boeiende cultuur van het oude Griekenland. Oud, maar nog heel aanwezig in prachtige kunstwerken, tempels, spannende theaterstukken en wat dacht je van de democratie?

mei

1

Boekenquiz

Lezen, lezen, lezen en dan hopen dat jouw quizploeg het haalt van de concurrenten. De beloning? Een boekenpakket, een etentje met een heuse auteur… en veel (lees)plezier natuurlijk.

mei

6

Retoricatoneel

40 retorici zijn weken aan de slag op of achter het podium om een kwaliteitsvol stuk te brengen.  Verwondering, ontroering, blijdschap  en dankbaarheid wisselen elkaar af.

mei

4-5-6

Music for light

Twee ambassadeurs nemen deel aan een inleefreis in  Tanzania. Ze verblijven in een ziekenhuis voor blinde kinderen.  Tijdens het jaar wordt via een aantal college-activiteiten gezorgd voor geld in het laadje. Via de acties leerlingen bewust maken is wellicht het belangrijkste.

mei

Internaat

Efteling

Internen die 20 beloningsbonnetjes gespaard hebben door  goed te  studeren, trouw te lopen of hun kamer net te houden trekken op een woensdagmiddag met vrienden en vriendinnen naar de Efteling . 

6

juni

Met een viering en een feestelijke receptie wuiven de zesdejaars uit. Hopelijk kunnen ze terugkijken op een boeiende tijd. Ze hebben mee de schoolgeschiedenis geschreven. Hun klasfoto’s krijgen een plaatsje in de lange rij voorgangers.

Proclamatie

juni

2

juli

Al meer dan vierenvijftig jaar trekken meer dan 200 leerlingen onder leiding van een aantal enthousiaste leerkrachten in juli naar het hooggebergte.  In een typische kampsfeer wordt er gewandeld, geklommen, gespeeld en voor elkaar in de bres gesprongen.  Onvergetelijke ervaringen die smaken naar meer.

Zwitserlandkampen

juli

Een aantal keer per jaar krijgen de internen de kans kennis te maken met de bijzondere film, l in de huisbioscoop of in de bioscoopzaal.  De inleidende duiding door een deskundige leerkracht geeft de kijkervaring extra kwaliteit.

hele jaar

hele jaar door

Internen

Filminitiatie

hele jaar door

1-2-3-4-5-6

Klassencompetitie

De uitgebreide infrastructuur nodigt uit tot een sportcompetitie tussen de verschillende klassen van hetzelfde jaar. Wie wint dit jaar de klassencompetitie en mag zich sportiefste klas noemen?

hele jaar door

1

Studie-atelier

Soms heb je als beginnende ‘student’ baat bij wat extra ondersteuning.  In het studie-atelier zijn heel wat concrete tips te rapen.

Tijdens  woensdagnamiddag of tijdens tussenvakanties zijn de derdejaars te vinden op ‘hun’ projectplaats.  Ze zetten zich in voor bejaarden, mensen met een beperking, voor vluchtelingen, voor kinderen met leerproblemen … Ze ontdekken hoe fijn het is iets voor anderen te betekenen en hoe kwetsbaar het leven ook kan zijn.

hele jaar door

3

Sociaal project

hele jaar door

6

Toneel Warande

De leerlingen van de retorica worden een aantal keren per jaar uitgenodigd om een boeiende toneel- of dansvoorstelling bij te wonen.  De klassikale voor- en nabespreking geeft deze theaterervaring een extra dimensie

hele jaar door

1-2-3-4-5-6

Olympiades

Leerlingen krijgen de kans om deel te nemen aan wedstrijden voor wiskunde, Frans, Aardrijkskunde, klassieke talen en wetenschappen. De voorrondes vinden op school plaats. Wie doorgaat speelt op verplaatsing. En de thuisblijvers supporteren natuurlijk.

hele jaar door

1-2-3-4-5-6

Klasactiviteiten

Heel wat klastitularissen organiseren met hun klas een activiteit, ofwel tijdens de lange middagpauze, ofwel in de vooravond.  Een gezellige maaltijd en een culturele of ontspannende activiteit versterken het groepsgevoel.

hele jaar door

1-2-3-4-5-6

SVS

Niet alleen tijdens de middagpauze wordt er actief gesport. Ook op woensdagnamiddagen nemen onze schoolploegen deel aan interscholenwedstrijden.  Voetbal, volleybal, handbal, lopen, schaken,  rugby : onze sporters gaan de uitdaging graag aan.

bottom of page