top of page

Platowedstrijd

Judit Renneboog (6GLB) mocht op 16 mei in Gent lauweren gaan ontvangen voor haar prestatie in de Platowedstrijd. De wedstrijd zelf vond plaats in januari. Van de deelnemers (vier van onze school) werd verwacht een fragment uit een werk van Plato uit de oorspronkelijke Griekse tekst te vertalen naar vlot leesbaar Nederlands. Ze moesten ook een eigen tekst schrijven om de inhoud van het fragment te bespreken en te actualiseren. Aan de wedstrijd namen 91 leerlingen deel; de jury selecteerde 7 laureaten en 3 eervolle vermeldingen.

Judit mocht vervolgens in april samen met twee andere laureaten in het Italiaanse Viterbo gaan deelnemen aan een internationale vertaalwedstrijd, het Certamen Viterbiense della Tuscia. Dat sloot toevallig mooi aan bij de Italiëreis van de klas. In de internationale wedstrijd werd aan de deelnemers gevraagd om een tekst van Plutarchus te vertalen en te bespreken.

Voor de proclamatie trokken we naar de aula van de UGent. Wie dit gebouw kent (denk aan Jan Fabre, zuilen en ham), weet dat die architectuur goed past bij proclamaties van Griekse vertaalwedstrijden. Na een welkomwoord door de decaan kregen we een uiteenzetting met de titel #tuquoque over seksuele moraal in Rome. Toen de prijzen werden uitgedeeld mocht Judit samen met Nina en Lien verslag uitbrengen van het internationale avontuur (de wedstrijd, de prijs die Lien behaalde, ontmoetingen met andere deelnemers, lange toespraken in het Italiaans, een bezoek aan het middeleeuwse Viterbo en aan de Domus Aurea in Rome, …). Na een slotwoord door Luc Devoldere en een receptie in het peristylium keerden we terug naar Turnhout. In de tas met prijzen zaten naast een cycladenbeeldje boeken met veelzeggende titels als De breekbaarheid van het goede (Martha Nussbaum) en Plato's oplossing voor de planeet (G. Koolschijn).

Het is de tweede keer dat een leerling Grieks uit het zesde jaar deze prijs krijgt en aansluitend ook op internationaal niveau in Italië aan een Griekse vertaalwedstrijd is gaan deelnemen: Judit treedt in de voetsporen van Wouter Duverger (6GWA schooljaar 2015-2016).

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page