top of page

Zilveren medaille bij International Philosophy Olympiad

Dit schooljaar deed onze school voor de eerste keer mee aan de Belgische preselectie voor de International Philosophy Olympiad. En met succes: Linh Truong (6GWA) won in deze preselectie de zilveren medaille.

De International Philosophy Olympiad wordt sinds 2001 georganiseerd met steun van de UNESCO en brengt leerlingen samen van over de hele wereld. Elk land mag na een eigen preselectie twee leerlingen afvaardigen.

Dat Linh de zilveren medaille won, betekende dus meteen ook dat ze ons land mocht gaan vertegenwoordigen op de internationale wedstrijd, tijdens een driedaags verblijf in Lissabon. Het coronavirus heeft hier spijtig genoeg roet in het eten gegooid.

We weiden daarom nog even uit over Linhs prestatie tijdens de preselectie.

De deelnemers aan de Belgische preselectie kregen twee uur de tijd om een essay te schrijven over één van vier citaten: Aurelius Augustinus over de vraag wat “tijd” nu eigenlijk is; Thomas Hobbes over de natuur van de mens en over politiek; Fernando Pessoa over het ondoorgrondelijke en onafhankelijke zelf; en Martha Nussbaum over de relatie tussen kennis en moreel goed handelen.

Linh schreef in het Engels over de ethische filosofie van Martha Nussbaum. We citeren uit het verslag van de jury: Linh Truong bespreekt de opvattingen over het goede leven van Socrates en Aristoteles. Zij analyseert de paradoxale samenhang van emoties en rationaliteit. Verschillende soorten kennis zijn op verschillende manieren belangrijk voor de manier waarop wij met anderen omgaan en empathie kunnen opbrengen voor hun situatie. Het essay van Truong vergelijkt het citaat van Nussbaum met de ethiek van Levinas en maakt de link met het activisme van “Black lives matter” en de “me-too”-beweging. Ook hier prijst de jury de heldere stijl, de diepgang van de argumentatie en de originele benadering.

Meer moet dat niet zijn ! Proficiat, Linh !Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page