

Spannende voetbalwedstrijd leerkrachten - leerlingen
Naar oeroude traditie stond maandagmiddag de voetbalwedstrijd tussen de leerlingen en de leerkrachten op het programma. De leerlingen trokken uiteindelijk aan het langste einde en wonnen met 2-1.

collega Hilde Opgenhaffen op longlist Thea Beckmanprijs
Collega Hilde Opgenhaffen, met Hilde E. Gerard als schrijversnaam, staat met haar boek Kantje Moord op de longlist voor de Thea Beckmanprijs. Hiervoor gaat men op zoek naar de beste historische romans voor 12+ die de voorbije twee jaren verschenen in Vlaanderen en Nederland. Kantje Moord is een historische roman die zich afspeelt in het Turnhout van 1899. Kantwerk speelt er een hoofdrol in. We duimen alvast mee! https://www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html

Anton Caramin (oud-leerling) bereikt China na fietstocht van meer dan 20 000 km
Samen met zijn broer en twee vrienden trok oud-leerling Anton Caramin met zijn fiets richting het oosten. 20 000 km langs de zijderoute en een jaar en een maand verder kwamen ze aan in China. U kan hun verhaal lezen op https://www.kickstarter.com/projects/907405549/come-along-with-us-silk-road-cyclers?ref=discovery&term=Come%20Along%20With%20Us.


Griekenland-SteMdag
De voorbije week vond de Griekenland-SteMdag voor de eerstejaars plaats. Op deze dag maken de leerlingen kennis met de oude Griekse cultuur. Ze volgen o.a. een workshop over Theater, Kunst en Goden in het oude Griekenland. Ze maken ook kennis met het Griekse schrift, de klassieke Olympische spelen en de stadstaten Hellas en Kreta. Op deze dag overbruggen ze ook probleemloos meer dan 2000 jaar en leren tijdens het SteM-atelier programmeren.


Boekenquiz
Op vrijdag 17/05 was er de jaarlijkse boekenquiz voor al onze eerstejaars. Door verschillende rondes konden de leerlingen hun kennis over hun gelezen boeken testen, maar ook werden hun vaardigheden aangesproken. Zo was er een heus light-zwaardgevecht, een vlechtwedstrijd, appelhappen, durf-te-proeven-ronde, puzzels die opgelost moesten worden, fossielen die gedetermineerd moesten worden én een ren-je-rot-ronde. Voor elk wat wils, dus. Het enthousiasme was groot, de voldoening


Excusie naar Xanten
Traditiegetrouw trokken alle tweedejaars de voorbije week naar het Archeologisch Park Xanten met gereconstrueerde gebouwen en originele resten van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, een Colonia aan de noordkant van het Duitse stadje Xanten. Bij het openluchtmuseum hoort ook een museum dat gevestigd is in de gereconstrueerde basilica thermarum.


Proclamatie WI-olympiade
Op woensdag 22 mei ging in de Universiteit Antwerpen de proclamatie door van de Junior Wiskunde Olympiade en de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Vanuit onze school konden 3 leerlingen doorstromen naar de finale. Na een lezing van Prof. Dr Conny Aerts, die op bevattelijke wijze vertelde hoe ze er met haar team in slaagt om o.a. de grootte van de sterren te berekenen, vond de prijsuitreiking plaats. Voor de JWO, behaalde Dora Chen (3LAc) een tweede prijs. Een prachtprestatie! Ook vo


Werken in de moestuin
Onder een stralende lentezon en met een flinke dosis enthousiasme werd er door de leden van Merlijn gezaaid en geplant in de moestuin.


Vlaams kampioenschap atletiek.
Gisteren behaalde Elisabeth Koppert (1Ma) de zilveren medaille op het Vlaams kampioenschap atletiek in de discipline kogelstoten. Ze verbrak haar persoonlijk record en eindigde op een zeer mooie tweede plaats.


Leander Huyghe winnaar Jonge Filosofische Pen
De organisatoren van Junior College Filosofie (KUL) riepen Leander Huyghe (6GWA) uit tot winnaar van de Jonge Filosofische Pen 2018-2019. Leander vroeg zich af hoe we door de ogen van Aristoteles en Thomas Van Aquino naar een hedendaags verschijnsel als gameverslaving kunnen kijken en schreef in het kader van een onderzoeksopdracht voor het vak Grieks een filosofisch essay met de titel 'Verslaafd maar verantwoordelijk: beter een goed karakter dan een vrije wil.' Het essay wer