Vandaag op SJT

collega Hilde Opgenhaffen op longlist Thea Beckmanprijs

Collega Hilde Opgenhaffen, met Hilde E. Gerard als schrijversnaam, staat met haar boek Kantje Moord op de longlist voor de Thea Beckmanprijs. Hiervoor gaat men op zoek naar de beste historische romans voor 12+ die de voorbije twee jaren verschenen in Vlaanderen en Nederland. Kantje Moord is een historische roman die zich afspeelt in het Turnhout van 1899. Kantwerk speelt er een hoofdrol in. We duimen alvast mee! https://www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html

Anton Caramin (oud-leerling) bereikt China na fietstocht van meer dan 20 000 km

Samen met zijn broer en twee vrienden trok oud-leerling Anton Caramin met zijn fiets richting het oosten. 20 000 km langs de zijderoute en een jaar en een maand verder kwamen ze aan in China. U kan hun verhaal lezen op https://www.kickstarter.com/projects/907405549/come-along-with-us-silk-road-cyclers?ref=discovery&term=Come%20Along%20With%20Us.

Griekenland-SteMdag

De voorbije week vond de Griekenland-SteMdag voor de eerstejaars plaats. Op deze dag maken de leerlingen kennis met de oude Griekse cultuur. Ze volgen o.a. een workshop over Theater, Kunst en Goden in het oude Griekenland. Ze maken ook kennis met het Griekse schrift, de klassieke Olympische spelen en de stadstaten Hellas en Kreta. Op deze dag overbruggen ze ook probleemloos meer dan 2000 jaar en leren tijdens het SteM-atelier programmeren.

Boekenquiz

Op vrijdag 17/05 was er de jaarlijkse boekenquiz voor al onze eerstejaars. Door verschillende rondes konden de leerlingen hun kennis over hun gelezen boeken testen, maar ook werden hun vaardigheden aangesproken. Zo was er een heus light-zwaardgevecht, een vlechtwedstrijd, appelhappen, durf-te-proeven-ronde, puzzels die opgelost moesten worden, fossielen die gedetermineerd moesten worden én een ren-je-rot-ronde. Voor elk wat wils, dus. Het enthousiasme was groot, de voldoening eveneens. Een dikke proficiat aan de winnaars, die een mooie prijs mochten ontvangen.

Excusie naar Xanten

Traditiegetrouw trokken alle tweedejaars de voorbije week naar het Archeologisch Park Xanten met gereconstrueerde gebouwen en originele resten van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, een Colonia aan de noordkant van het Duitse stadje Xanten. Bij het openluchtmuseum hoort ook een museum dat gevestigd is in de gereconstrueerde basilica thermarum.

Proclamatie WI-olympiade

Op woensdag 22 mei ging in de Universiteit Antwerpen de proclamatie door van de Junior Wiskunde Olympiade en de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Vanuit onze school konden 3 leerlingen doorstromen naar de finale. Na een lezing van Prof. Dr Conny Aerts, die op bevattelijke wijze vertelde hoe ze er met haar team in slaagt om o.a. de grootte van de sterren te berekenen, vond de prijsuitreiking plaats. Voor de JWO, behaalde Dora Chen (3LAc) een tweede prijs. Een prachtprestatie! Ook voor de VWO waren er van onze school twee laureaten, Ruben Schuiling (6WWB) en Art Schuermans (6GWA). Zij kregen een mooie aanmoedigingsprijs.

Werken in de moestuin

Onder een stralende lentezon en met een flinke dosis enthousiasme werd er door de leden van Merlijn gezaaid en geplant in de moestuin.

Vlaams kampioenschap atletiek.

Gisteren behaalde Elisabeth Koppert (1Ma) de zilveren medaille op het Vlaams kampioenschap atletiek in de discipline kogelstoten. Ze verbrak haar persoonlijk record en eindigde op een zeer mooie tweede plaats.

Leander Huyghe winnaar Jonge Filosofische Pen

De organisatoren van Junior College Filosofie (KUL) riepen Leander Huyghe (6GWA) uit tot winnaar van de Jonge Filosofische Pen 2018-2019. Leander vroeg zich af hoe we door de ogen van Aristoteles en Thomas Van Aquino naar een hedendaags verschijnsel als gameverslaving kunnen kijken en schreef in het kader van een onderzoeksopdracht voor het vak Grieks een filosofisch essay met de titel 'Verslaafd maar verantwoordelijk: beter een goed karakter dan een vrije wil.' Het essay werd door de jury beloond met een getuigschrift 'Jonge Filosofische Pen' en een boekenbon. Ze prees de verwerking van degelijke filosofische inhoud, de vlotte en heldere schrijfstijl, de persoonlijke en actuele insteek en d

Art Schuermans laureaat Platowedstrijd

Een aula van de UAntwerpen was op 15 mei het decor voor de proclamatie van de achtste editie van de Platowedstrijd. De deelnemende leerlingen vertaalden in januari een fragment uit een werk van Plato uit het Oudgrieks naar vlot leesbaar Nederlands en schreven een bespreking die de inhoud relevant moest maken voor onze eigen tijd. 90 leerlingen namen deel; de jury selecteerde 6 laureaten en 5 eervolle vermeldingen. Voor onze school viel Art Schuermans (6GWA) in de prijzen. Na een welkomwoord door de decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte werden we door auteur en vertaler Patrick De Rynck vergast op een lezing met de intrigerende titel “Over de manosfeer, betonrot en De Neus – Grieke

Kajakpolo

Een aantal internen van afdelingen 4-5-6 hebben als slotactiviteit kajakpolo gespeeld. Het werd voor de meesten een kletsnatte maar zeer leuke woensdagnamiddag.

Vijfdejaars naar isotopolis

Als laatste excursie dit schooljaar gingen de leerlingen van het 5e jaar naar Isotopolis (Mol-Dessel). Daar werden ze door ervaren gidsen ingewijd in het probleem van radioactief afval. Hoe wordt dit afval verwerkt? Waar gebeurt de tijdelijke berging? Wat zijn de opties voor definitieve berging?

Een beetje universiteit in uw klas

Tijdens een les fysica seminarie in 6 stelden 3 studenten van de 2e bachelor industriële wetenschappen UA elk hun onderzoeksproject voor. “Bright light: een ontwerp voor slimme fietsverlichting”, “Aspirine winnen uit wintergroenolie en wilgenschors” en “Constructie van een multifunctionele brug”. De studenten kregen zo een podium om hun project voor te stellen voor het grote publiek. Onze leerlingen maakten op hun beurt kennis met wetenschappelijk onderzoek op universitair niveau.

Uitslag tombola

Onder kan u de winnende nummers vinden van de tombola nav de open dag. De prijzen kunnen afgehaald worden bij de receptioniste in de Koningin Astridlaan 33, 2300 Turnhout vóór 27 juni 2019 van 8.00 uur tot 17.00 uur. Wij danken alle leerlingen voor hun prachtige inzet en ook de vele kopers.

Voetbaltoernooi

Op woensdag 15 mei speelden de internen een voetbaltoernooi 4><4. Het werd een zeer sportieve en aangename namiddag. De eerste graad (blauwe truitjes) verdient een extra vermelding door het behalen van de 2de plaats! Proficiat!

Sport op het internaat

Terwijl een groot deel van de internen als beloning naar de Efteling trok, gingen de achterblijvers volop aan het sporten onder een stralend zonnetje.

Derdejaars naar Brussel

Op dinsdag 14 mei gingen de leerlingen van het derde jaar met de trein op studiereis naar Brussel. Het programma bestond uit een specifiek deel per studierichting en een stadswandeling waarin verschillende aspecten van Brussel aan bod kwamen: hoofdstad van België, hoofdstad van Europa, de middeleeuwse stad, de multiculturele stad, ... De leerlingen voerden tijdens deze wandeling een voorbereide gidsopdracht uit. Ondanks de vertragingen en onverwachte overstappen met de trein en metro was het een boeiende dag. Een stralende lentezon zorgde voor een aangename sfeer!

Zwerfvuilactie

Vorige vrijdag trokken een 50-tal leerlingen en leerkrachten gewapend met een knijper, handschoenen en een vuilzak onder leiding van Maarten Meeusen en Emma Wagemans, de straten rondom onze school op om zwerfvuil op te ruimen.

RVV-actie voor licht voor de wereld.

Ook in het 3de trimester organiseert onze Raad Voor Verdraagzaamheid RVV steeds nog een actieweek voor het goede doel. Opnieuw gaat de opbrengst naar het initiatief Licht voor de Wereld, een ngo die strijdt tegen vermijdbare blindheid en voor de integratie van mensen met een visuele beperking in Afrika. Er werden pannenkoeken en ijsjes verkocht, maar er kon ook geboden worden op tal van uitdagingen die de leerkrachten willen aangaan. Wil je je favoriete leraar verslaan tijdens een wedstrijdje pingpong? Daag je hem liever uit voor een spelletje Fifa? Het kon deze week allemaal!

Recente berichten
Zoeken op jaar
Zoeken op tags
Archief