Vandaag op SJT

Meisjes behalen 2de plaats in het volleybal

De miniemen meisjes speelden de provinciale finale en behaalden uiteindelijk de tweede plaats na 3 wedstrijden. ALO Geel - SJT: 2 - 0 SJT - KOSH Herentals: 2 - 0 SJT - Vorselaar: 2 - 0 De meisjes brachten een mooie zilveren medaille mee naar huis. Proficiat!

SJT-talk

Afgelopen donderdag kreeg Martin Hinoul de eer om de eerste SJT-talk van het jaar te houden. Met zijn interessante uiteenzetting over kenniseconomie motiveerde hij de leerlingen om niet alleen grote ambities te hebben maar ook om de middelmatigheid te overtreffen en in alles het beste van jezelf te geven.

Quiz

Vrijdag vond de 11de sportraadquiz plaats op onze school. 31 ploegen streden om de overwinning, maar voor de derde maal op rij ging 'Bank Vooruit' ( Guy Thijs - Tim Heye - Luc Anthonis - Jan Spruyt - Hans Cornelissen - Vicky Gwodsz) met de hoofdprijs lopen. Op naar de volgende editie in 2020!

Excursie Antwerpen 3de J

De voorbije weken gingen de derdejaars op studieuitstap naar Antwerpen. In de voormiddag startte de excursie op het Stuivenbergplein. Een geleide wandeling liet ons kennismaken met de moslimgemeenschap. In een typische Turkse winkel  konden we letterlijke en figuurlijk proeven van een andere cultuur. Ook een bezoek aan een moskee stond op het programma, in de gemeenschapsruimte dronken we een Turkse appelthee. In de namiddag wandelden we te voet naar het Red Star Linemuseum. Daar leidde een gids ons rond, we leerden dat migratie een verschijnsel van alle tijden is.

SJT-talk polyglot

Een polyglot? Voor de leerlingen die deze week aanwezig waren tijdens de SJT-talk georganiseerd door de schoolbibliotheek is dit geen loos begrip meer. Iemand die vlot zeven, acht, negen of zelfs meer talen spreekt en daar niet langer dan een tiental jaar voor nodig heeft gehad om deze onder de knie te krijgen? Jawel, het kan en het is niet eens zo moeilijk. Taalcoach Lydia Machova gaf in haar SJT-talk tekst, uitleg en tips over het efficiënt leren van moderne vreemde talen. Wat dacht je van Russisch leren door middel van een Skype-gesprek? Je favoriete sitcom of Netflix-serie bekijken in het Duits? Naar een podcast luisteren in het Frans terwijl je bezig bent met je work-out? Plezier, effi

De Sint bezoekt het internaat

De internen keken er al weer lang naar uit. Hun schoentje met tekening erin stond de avond tevoren reeds klaar. 's Ochtends verzorgden de zwarte pieten een dansbattle. Na een beklijvend filmpje 's avonds deed de Sint zijn intrede. Er waren opnieuw enkele stoute, maar vooral veel brave kinderen. Wie zoet was, kreeg lekkers.

Pooldag Moderne Talen

De leerlingen van 5EMT, 5HW, 5MTW en 5LMT trokken op de pooldag naar Luik. Van bij het vertrek was de voertaal Frans. In het koude maar zonnige Luik gingen de leerlingen 6 uur op stap met een Franssprekende begeleider voor allerlei opdrachten. Op de terugweg bekeken ze de Franse film 'La famille Bélier'. Mission accomplie.

Badmintontornooi op internaat

Alix Matton en Rosalie Van Aelten organiseren op het internaat een badmintontornooi. Op maandag werden alvast de eerste poulewedstrijden gespeeld. Benieuwd wie de kampioenschapsbeker mee naar huis kan nemen.

CH-olympiade tot in Istanbul

Op woensdag 13/11 namen 28 leerlingen van de derde graad deel aan de 25ste editie van de chemie-olympiade. Er werden 25 pittige meerkeuzevragen voorgeschoteld (voornamelijk over de leerstof van de tweede graad). Ondertussen zijn de resultaten al bekend en mogen Stef Gijsbregts (6WWA), Dennis Hens (6GWA) en Linh Truong (6GWA) deelnemen aan de 2de ronde in Antwerpen. Zij kunnen nog steeds dromen van de finale en een deelname aan de internationale chemie-olympiade in Istanbul!

Pooldag Humane wetenschappen

De HW-leerlingen brachten op de pooldag een bezoek aan de Nederlandse steden Eindhoven en Tilburg. Misschien dat deze jonge steden niet zo bekend zijn als cultuursteden, toch bieden ze een waaier aan hedendaagse cultuur. In 2020 wil Eindhoven zelfs een vaste plek bemachtigen in de top 10 van de meest innovatieve regio’s van de wereld. Via een uitgestippelde zoektocht maakten de leerlingen in de voormiddag kennis met de Eindhovense binnenstad, haar patrimonium en de hedendaagse kunstwerken die her en der in de stad geplaatst zijn. In de namiddag trokken we naar museum voor hedendaagse kunst De Pont in Tilburg. De zeer hedendaagse collectie bevat werken van beroemde kunstenaars als Ai Weiwei

Pooldag Wiskunde

De leerlingen van 5EW-WWBb, 5GWB-LWB-WWBa en 5GWA-LWA-WWA werkten tijdens de pooldag wiskunde de hele dag in groepjes aan de onderzoeksopdracht "Fibonacci en de gulden snede", een rijk wiskundig onderwerp dat historisch verankerd is in vele aspecten van het dagelijks leven (de natuur, kunst, design). Na een wiskundig luik gingen de leerlingen ook praktisch aan de slag: hoeveel spiralen telt een ananas? En hoeveel zie je er in het hart van een zonnebloem? Ook in vele gebruiksvoorwerpen en zelfs in het menselijk lichaam vind je de gulden snede terug. Gewapend met een meetlint en een gulden-snede-passer gingen de leerlingen op ontdekking.

Pooldag wetenschappen

De leerlingen uit 6 LW, MTW, WWA, WW werden gedurende een ganse dag ondergedompeld in het project ‘Ooggestuurde interface’ van Innovation Lab van de KU Leuven. Ze moesten zelf experimenteren, onderzoeken en praktisch ontwerpen. Deze dag maakt duidelijk dat een probleem vaak enkel kan opgelost worden als verschillende disciplines (fysica, biologie, wiskunde, informatica…) gecombineerd worden op een ‘ingenieuze’ manier. Tijdens het wetenschappelijk intermezzo in de namiddag moesten ze op een andere manier samenwerken en probleemoplossend denken om zo snel mogelijk de escaperoom te verlaten.

Leerlingen 4G-GL-LAa op dropping

Deze avond trokken de leerlingen van 4G-GL-LAa geblinddoekt in groepjes in de auto naar de dropplaats met de bedoeling zo snel mogelijk bij de eindbestemming te geraken via vijf proeven. Zo kregen ze bij aankomst op de dropplaats een plannetje met een rode stip op. Die moesten ze zo snel mogelijk weten te bereiken. Jammer genoeg stond het beginpunt niet aangeduid. De meesten vertrokken dan ook snel in de verkeerde richting … Nadien werd onder meer de Nattenloop (de bovenloop van de Aa) gevolgd. Door de wei in het donker naast koeien lopen was voor de meesten een nieuwe, verrijkende ervaring ... Bij het volgende kruispunt stond dhr. Nys de leerlingen op te wachten met een tas welgekomen warme

Herdenking wapenstilstand 1914-1918

Op 11 november nam onze school deel aan de herdenking van wapenstilstand in Turnhout. Onze school werd vertegenwoordigd door de algemeen directeur Dhr. Meurisse en door Floor Mateusen en Chris van Melle (beiden 5GWA) .

Schoolvoetbalploeg mag naar de finale!

Onze schoolvoetbalploeg jongens 1ste graad heeft zich gekwalificeerd voor de provinciale finale op 27/11 in Deurne. Ze deden dit onder begeleiding van Jan Van Houtte en de papa van Ben Franken (Guy Franken). Spelers: Arthur Segers en Viktor Dubois (1Lc) Cliff Michiels en Catalin Mester (2MWb), Soufiane Driff en Mihael Miceski (1Ma), Rayan Belghiti (1Ld-Md)- Nathan De Schutter (2La) Thibault Caers, Ben Franken, Camil Moreau, Lucas Vriends en Pablo Avet (2Lc-MWC) en Thomas Vissenberg (2GLb-Lb), Willem Dubos (2MWd). Een dikke proficiat en op naar de volgende ronde!

High-landgames

Deze namiddag trokken de meisjes van B-1-2 de stad in voor een fotozoektocht. Ondertussen konden de jongens hun mannelijkheid bewijzen tijdens de high-landgames. Het werd uiteindelijk een spannende strijd tussen de verschillende groepjes.

4e jaars op speeddate

Het vierde jaar buigt zich jaarlijks samen met Rikolto over de vraag ‘hoe gaan we onze wereld voeden als we in 2050 met 9 miljard zullen zijn?’. Na een inleiding tijdens de lessen Aardrijkskunde, gingen onze vierdejaars op donderdag 24 oktober in een speeddate in dialoog met enkele voedsel-ambassadeurs (melkveehouder Dirk Bax, mensen van zelfoogsttuin de troef, iemand van Delaize Turnhout (Ring), vertegenwoordigers vanuit de wereldwinkel (Vosselaar) en de chef van Cachet de Cire). Het werd een boeiende en uitdagende uitwisseling die onze leerlingen inspireerde rond de wereldwijde voedselproblematiek.

LAB-projecten in de eerste moderne

Nu het jaar op volle toeren draait, krijgen onze leerlingen van de eerste moderne op woensdagvoormiddag uitdagende, vakoverschrijdende projecten voorgeschoteld. Het zijn ‘onderzoeksruimten’ waarbinnen leerlingen de kans krijgen te proeven van ingrediënten uit verschillende kennis- en vormingsdomeinen. We onderscheiden 3 labs: Lab WIT: focus op de typische SteM-ingrediënten Wiskunde, ICT en Techniek Lab WET: proeven van wetenschappelijk onderzoek Lab TAAL: creatief aan de slag met taal Vandaag werden er codes gekraakt, eieren opgelost in cola en knopen ontward.

Nerfchallenge voor 4G en 4L

Vandaag werden de leerlingen van 4G en 4L uitgedaagd in een Nerfchallenge. In dit SteMproject wordt onderzocht hoe ver een pijl geschoten kan worden met een nerfpistool. Heel wat leerstof voor fysica en wiskunde kwam hierbij aan bod. Een serieuze uitdaging waarbij de meeste leerlingen uiteindelijk het correcte antwoord konden geven.

Recente berichten
Zoeken op jaar
Zoeken op tags
Archief